środa, 6 sierpnia 2008

Regiony winiarskie we Francji


Francja - kraj, który swym winem zawojował świat. Jeśli kraje winiarskie porównać by do rady nadzorczej to Francję można śmiało nazwać honorowym przewodniczącym.

Obok Włoch Francja jest największym producentem wina, a dzięki pasji ludzi, którzy tam wino tworzyli dziś możemy się cieszyć hiszpańską Rioją i winami ze szczepu merlot z Chile.

W takim razie kilka słów o tym gdzie wino we Francji się tworzy. Można wyróżnić następujące regiony winiarskie:
  • Burgundia - region, w którym powstaje słynny Burgund ze szczepu pinot noir zwany winem królów.
  • Bordeaux - obecnie region chyba najbardziej znany, a wino z Bordeaux wygrało walkę o stoły z Burgundem.
  • Szampania - to tam powstaje "bąbelkowe" wino, któremu agent 007 wiele zawdzięcza ;)
  • Prowansja - miejsce, gdzie różowe wino smakuje na prawdę wyjątkowo.
  • Dolina Rodanu - oferuje wyjątkowe wina ze szczepu syrah.
  • Langwedocja-Roussillion - znane z wina czerwonego oraz słodkiego muscatu.
  • Dolina Loary - miejsce, gdzie z tysiąca kilometrów rzeki, aż czterysta jest pokryte winnicami, które oferują aromatyczne wino.
  • Chablis - słynące z bractwa Chablis i białego wina.
  • Beaujolais - okręg w sąsiedztwie Burgundii, znany szczególnie ze święta młodego wina.
  • Alzacja - miejsce gdzie francuskie wino styka się z wpływami niemieckimi.
  • Jura - region gdzie bardzo charakterystyczne wina produkuje Chateau-Chalon.
  • Sabaudia - tutaj powstaje białe wino Crepy oraz musujące wino Seyssel.
Jak na honorowego przewodniczącego przystało regionów jest sporo, ale z tej różnorodności można czerpać niesamowite bogactwo smaku, aromatu i koloru.

W kolejnych postach postaram się po krótce omówić każdy z regionów winiarskich Francji prezentując szczepy, z których produkuje się tam wino oraz najbardziej znane winnice.

Opracowano na podstawie: "Wino porady dla smakoszy" R.Kriesi, P.Osterwalder; Wydawnictwo Arkady

Brak komentarzy: