Francja - kraj, który swym winem zawojował świat. Jeśli kraje winiarskie porównać by do rady nadzorczej to Francję można śmiało nazwać honorowym przewodniczącym.
Obok Włoch Francja jest największym producentem wina, a dzięki pasji ludzi, którzy tam wino tworzyli dziś możemy się cieszyć hiszpańską Rioją i winami ze szczepu merlot z Chile.
W takim razie kilka słów o tym gdzie wino we Francji się tworzy. Można wyróżnić następujące regiony winiarskie:
- Burgundia - region, w którym powstaje słynny Burgund ze szczepu pinot noir zwany winem królów.
- Bordeaux - obecnie region chyba najbardziej znany, a wino z Bordeaux wygrało walkę o stoły z Burgundem.
- Szampania - to tam powstaje "bąbelkowe" wino, któremu agent 007 wiele zawdzięcza ;)
- Prowansja - miejsce, gdzie różowe wino smakuje na prawdę wyjątkowo.
- Dolina Rodanu - oferuje wyjątkowe wina ze szczepu syrah.
- Langwedocja-Roussillion - znane z wina czerwonego oraz słodkiego muscatu.
- Dolina Loary - miejsce, gdzie z tysiąca kilometrów rzeki, aż czterysta jest pokryte winnicami, które oferują aromatyczne wino.
- Chablis - słynące z bractwa Chablis i białego wina.
- Beaujolais - okręg w sąsiedztwie Burgundii, znany szczególnie ze święta młodego wina.
- Alzacja - miejsce gdzie francuskie wino styka się z wpływami niemieckimi.
- Jura - region gdzie bardzo charakterystyczne wina produkuje Chateau-Chalon.
- Sabaudia - tutaj powstaje białe wino Crepy oraz musujące wino Seyssel.
W kolejnych postach postaram się po krótce omówić każdy z regionów winiarskich Francji prezentując szczepy, z których produkuje się tam wino oraz najbardziej znane winnice.
Opracowano na podstawie: "Wino porady dla smakoszy" R.Kriesi, P.Osterwalder; Wydawnictwo Arkady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz