W większości przypadków, gdy zapytać o kraj z największymi tradycjami winiarskimi, ludzie odpowiedzą: Francja. Jest pewna magia w winach francuskich, które zachwycają swą różnorodnością.
W tym poście krótko o francuskim sposobie oznakowania pochodzenia, który przejęło wiele innych krajów.
Zaczynając od najniższego szczebla hierarchii można wyróżnić:
- vins de table, czyli wina stołowe;
- vins de pays - wina lokalne z wyszczególnioną nazwą miejsca pochodzenia geograficznego;
- vins delimites de qualite superieure - wina o wyższej jakości o zastrzeżonej nazwie geograficznej;
- wina klasy appellation d'origine controlee (AOC lub AC), czyli wina o ściśle zastrzeżonej nazwie pochodzenia.
Wiele okręgów winiarskich stosuje własną klasyfikację wina, która mówi o jakości i świetności wina. Najbardziej znana jest klasyfikacja z okregu Medoc z roku 1855. Nakłada ona na wina grand crus classes, stopniując je na podstawie jakości winogron. Można mówić o pierwszych, drugich, trzecich, czwartych i piątych crus classes. Na końcu znajdują się crus bourgeois, czyli wina z dawnych winnic mieszczańskich należących do mieszkańców Bordeaux.
Opracowano na podstawie: "Wino porady dla smakoszy" R.Kriesi, P.Osterwalder; Wydawnictwo Arkady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz