niedziela, 3 sierpnia 2008

Klasyfikacja win z Francji


W większości przypadków, gdy zapytać o kraj z największymi tradycjami winiarskimi, ludzie odpowiedzą: Francja. Jest pewna magia w winach francuskich, które zachwycają swą różnorodnością.

W tym poście krótko o francuskim sposobie oznakowania pochodzenia, który przejęło wiele innych krajów.

Zaczynając od najniższego szczebla hierarchii można wyróżnić:
  • vins de table, czyli wina stołowe;
  • vins de pays - wina lokalne z wyszczególnioną nazwą miejsca pochodzenia geograficznego;
  • vins delimites de qualite superieure - wina o wyższej jakości o zastrzeżonej nazwie geograficznej;
  • wina klasy appellation d'origine controlee (AOC lub AC), czyli wina o ściśle zastrzeżonej nazwie pochodzenia.
Dzisiaj 30% wszystkich win to wina klady AOC. Klasa AOC gwarantuje pochodzenie, ścisłe przestrzeganie przepisów odnośnie szczepów winorosli, kontrolę smaku, ale nie jakości.

Wiele okręgów winiarskich stosuje własną klasyfikację wina, która mówi o jakości i świetności wina. Najbardziej znana jest klasyfikacja z okregu Medoc z roku 1855. Nakłada ona na wina grand crus classes, stopniując je na podstawie jakości winogron. Można mówić o pierwszych, drugich, trzecich, czwartych i piątych crus classes. Na końcu znajdują się crus bourgeois, czyli wina z dawnych winnic mieszczańskich należących do mieszkańców Bordeaux.

Opracowano na podstawie: "Wino porady dla smakoszy" R.Kriesi, P.Osterwalder; Wydawnictwo Arkady

Brak komentarzy: